ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΟΙ ΚΗΠΟΙ - ΤΑ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΦΥΤΑ

Νάνου Φωτεινή 05 Μαϊου, 2018 Κήπος
Ορισμένα από τα είδη που συναντάμε σε παραθαλάσσιες περιοχές είναι τα παρακάτω

Δέντρα
  • Ακακία Κων/πόλεως (Albizia julibrissin)

Είναι φυλλοβόλο δένδρο, ψηλό με πολύ ανοιχτή κόμη. Φτάνει σε ύψος τα 10 μέτρα.
 
  • Αλμυρίκι (Tamarix sp.)

Είναι φυλλοβόλος θάμνος. Είναι ανθεκτικό στο κρύο. Ανάλογα το είδος και την ποικιλία το μέγεθός του μπορεί να φτάσει τα 3 με 4 μέτρα. Έχουν πολύ λεπτά φύλλα πράσινα ή γκριζοπράσινα και πλούσια ανθοφορία σε αποχρώσεις του ροζ.
 
  • Αριά (Quercus ilex)

Είναι αειθαλές με πυκνό φύλλωμα. Είναι πολύ ανθεκτικό φυτό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και σε ορεινά μέρη. Το πλεονέκτημά της είναι ότι δεν χάνει τα κατώτερα κλαδιά της έτσι μπορεί να κλαδευτεί και να οριοθετηθεί η ανάπτυξή του.
  • Δάφνη (Laurus nobilis)

Σύμφωνα με τη μυθολογία, η Δάφνη ήταν νύμφη των δασών. Είναι ένας πολύ όμορφος μεγάλος αειθαλής θάμνος. Φτάνει σε ύψος τα 8 μέτρα. Έχει όρθιο σχήμα και πολύ αρωματικά φύλλα με κυματοειδείς παρυφές. Αντέχει στον ίσκιο και στη θάλασσα. Η κύρια αδυναμία της δάφνης είναι ο παγετός.
 
  • Κουτσουπιά (Cercis siliquastrum)

Είναι φυλλοβόλο δέντρο που φτάνει σε ύψος τα 5 μέτρα. Έχει φύλλα καρδιοειδή και άνθη έντονα μωβ. Η περίοδος ανθοφορίας της είναι από τα τέλη Φεβρουαρίου μέχρι και τα τέλη Απριλίου. Αναπτύσσεται τόσο στην παραθαλάσσια όσο και στην ορεινή ζώνη.
  • Φοίνικας ο Κανάριος (Phoenix canariensis)

Σε μεγάλη ηλικία φτάνει περίπου τα 15 με 30 μέτρα ύψος, είναι ανθεκτικός στο κρύο μέχρι θερμοκρασίες των -7oC. Φυτεύεται ευρέως σε όλο τον κόσμο σε περιοχές με τροπικό και εύκρατο κλίμα σε πάρκα, σε δημόσιους χώρους και κτήρια, και σε αυλές και κήπους οικιών.
  • Χαλέπιος Πεύκη (Pinus halepensis) – Κουκουναριά (Pinus pinea)

Είναι κωνοφόρα είδη που είναι πιο κατάλληλα για φύτευση σε παραθαλάσσιες περιοχές. Δημιουργούν πλούσια σκιά και δεν μπορούν να λείπουν από έναν μεσογειακό κήπο. Φτάνουν τα 3 με 4 μέτρα ύψος. Η Χαλέπιος Πεύκη είναι λιγότερο απαιτητική σε έδαφος από την Κουκουναριά. Άλλα είναι η Ελιά, η Αρωκάρια, η Κουκουναριά, το Κυπαρίσσι, η Μουριά, η Ροδιά, η Συκιά, ο Φίκος, η Χαρουπιά και η Ψευδοπιπεριά.

Τα κατάλληλα για ανεμοφράκτη είναι : η αριά, το αλμυρίκη, ή δάφνη, ο ευκάλυπτος, η ροδιά, η καζουαρίνα και η ψευδοπιπεριά. Αυτά που μπορούν να ευδοκιμήσουν σε γλάστρες και ζαρντινιέρες είναι : η ελιά, το κυπαρίσσι, η ροδιά και ο φίκος.


Θάμνοι
  • Αγγελική (Pittosporum tobira)

Η Αγγελική και η αγγελική νάνα είναι ανθεκτικές για φύτευση κοντά σε παραθαλάσσιες περιοχές. Είναι αειθαλή φυτά, με λαμπερά φύλλα και όμορφο σφαιρικό σχήμα. Η αγγελική μπορεί να φτάσει τα 2 με 2,5 μέτρα, ενώ η αγγελική νάνα μπορεί να φτάσει μέχρι και το ένα μέτρο σε ύψος.
 
  • Τεύκριο (Teucrium sp.)

Είναι αειθαλής θάμνος με γκριζοπράσινα αρωματικά φύλλα και άνθη μπλε που θυμίζουν λεβάντα. Είναι ανθεκτικό κοντά στη θάλασσα και προτιμάει τις ηλιόλουστες θέσεις. Το ύψος του φτάνει το 1,5 μέτρο.
 
  • Ελαίαγνος (Eleagnus angustifolia)

Το ύψος του φτάνει τα 6 μέτρα. Είναι πολύ γρήγορης ανάπτυξης φυτό. Έχει γκριζοπράσινα και «ασημί» φύλλα.
 
  • Σχίνος (Pistacia lentiscus)

Είναι ακόμη ένα τυπικό μεσογειακό φυτό. Αειθαλής θάμνος που φτάνει σε ύψος το 1,5 μέτρο. Έχει άσπρα λουλούδια και κόκκινους καρπούς το φθινόπωρο και τον χειμώνα.
 
  • Ιβίσκος συριακός (Hibiscus syriacus)
 

Φυλλοβόλος θάμνος ή μικρό δέντρο καλλωπιστικό με μεγάλα άνθη, λευκού, μωβ, ή ροζ χρώματος. Ανθίζει το καλοκαίρι. Είναι ευαίσθητος στο ψύχος αγαπά τα ηλιόλουστα μέρη, ενώ είναι ανθεκτικός στην ξηρασία.

Άλλα είναι το Δενδρολίβανο, ο Καλλιστήμονας, η Λαντάνα, το Μυόπορο, η Μυρτιά, η Πικροδάφνη, το Πολύγαλα, το Πυξάρι, ο Ράμνος.


Από αυτά τα κατάλληλα για φράκτη είναι : η αγγελική, το βιβούρνο, το δενδρολίβανο, η λαντάνα, το μυόπορο, ο ράμνος, ο σχίνος, το τέυκριο, η πικροδάφνη, η μυρτιά και ο ελαίαγνος . Τα περισσότερα από αυτά μπορούν εύκολα να ευδοκιμήσουν και σε γλάστρες. 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΟΙ ΚΗΠΟΙ