ΚΡΑΣΟΥΛΑ

17 Ιουνίου, 2016
Οι ποικιλίες αυτής της ομάδας ξεπερνούν τις 100 και πολλά από τα είδη του εξαπλώνονται σε όλη τη γη αλλά κυρίως στην νότια Αφρική. Αποτελούν τη μεγαλύτερη ομάδα παχυφύτων και πολλά από τα είδη τους είναι αρκετά γνωστά και δημοφιλή στους λάτρεις των παχυφύτων.

Το όνομα του προέρχεται από το λατινικό crassus = παχύς και αναφέρεται στα σαρκώδη φύλλα του που έχουν την ιδιότητα να αποθηκεύουν νερό στο εσωτερικό τους. Τα φύλλα του εκτός από σαρκώδη υπάρχουν και ποικιλίες που είναι χνουδωτά με ένα λευκό στρώμα από την πάνω μεριά. Τα μικρά άνθη βγαίνουν ανά ομάδες σε ταξιανθίες και έχουν έντονα χρώματα.



Καλλιεργητικές Φροντίδες

Είναι φυτό που της αρέσουν οι ηλιόλουστες θέσεις. Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις ως προς την καλλιέργεια της. Αναπτύσεται κυριώς τους καλοκαιρινούς μήνες, όμως υπάρχουν και ορισμένα είδη που αναπτύσσονται από το Φθινόπωρο μέχρι το Χειμώνα. Μην την αφήνετε κάτω από τον καυτό ήλιο του μεσημεριού.
Ποτίζετε αναλόγως τις θερμοκρασίες, το Καλοκαίρι μέτρια και το Χειμώνα σχεδόν καθόλου. Στην κρασούλα αρέσει ο ξηρός αέρας. Το καλοκαίρι ρίξτε της λίπασμα ειδικό για κάκτους μια φορά το μήνα. Αν είναι απαραίτητο, μπορείτε την άνοιξη να την μεταφυτέψετε σε πιο μεγάλη γλάστρα.



Πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα ή σπόρους.

Αναπτύσσεται με μοσχεύματα. Αφήνουμε το μόσχευμα μήκους 12 με 15cm να ξεραθεί η πληγή. Κάνετε μια τρύπα με ένα ξυλάκι και χώνετε το μόσχευμα μέσα, αφού πρώτα το ποτίσετε με ορμόνη ριζοβολίας. Στην συνέχεια το τοποθετείται σε μέρος με ίσκιο και ποτίζετε μόνο όταν στεγνώσει το χώμα.

Φροντίδα



Μην ψεκάζετε με νερό τα φύλλα της γιατί εκτός του ότι η υγρασία μπορεί να δημιουργήσει το σωστό υπόστρωμα για τη δημιουργία μυκήτων μπορεί επίσης να καταστρέψει τα μπουμπούκια των φυτών. Αφαιρείτε τα φύλλα που μαραίνονται ή κιτρινίζουν και πετάξτε τα. Μην τα αφήνετε στην επιφάνεια του χώματος. Πλένετε καλά τα χέρια σας γιατί αυτό το υγρό μπορεί να ερεθίσει το δέρμα κάποιων ανθρώπων.