ΚΑΛΛΙΕΡΓΩΝΤΑΣ ΚΟΛΟΚΥΘΙΑ

ΚΡΙΚΕΤΟΥ ΠΑΝΑΓΟΥΛΑ 19 Ιουλίου, 2016 Κήπος
Τα κολοκύθια και τα κολοκυθάκια καλλιεργούνται σε μεγάλες εκτάσεις απο τα αρχαία χρόνια στην Ν. Και Β. Αμερική. Η καλλιέργεια κολοκυθιών στην Ελλάδα καλύπτει έκταση στις 40- 45.000 στρέμματα με παραγωγή που κυμαίνεται απο 65 – 70.000 τόννους.

Οι βλαστοί και τα φύλλα είναι τριχωτά. Τα φύλλα έχουν βαθιους λοβούς είναι οδοντωτά και σχεδόν τριγωνικά.




Ποικιλίες

Οι ποικιλίες που δίνουν κολοκυθάκια είναι κυρίως θαμνώδεις, ενω τα κολοκύθια δίνουν κλιματίδες μεγάλου μήκους αναρριχώμενες. Στην Βόρεια Ελλάδα προτιμούνται τα άσπρα κολοκυθάκια, ενώ στα νότια τα πράσινα.
  • Τα ντόπια άσπρα, έχουν άσπρο καρπό, με γωνιές, κυλινδικό και με στένωση στο μέσο του.
  • Τα άσπρα ιταλικά έχουν κυλινδρικό καρπό
  • Τα πράσινα ντόπια έχουν κυλινδρικό καρπό
  • Τα κομποκολοκύθια έχει καρπό πρασινοκίτρινο
Σπορά

Οι σπόροι κολοκυθιάς συνήθως φυτεύονται απευθείας στο χώμα του κήπου ή το χωράφι. Τοποθετήστε, τους σπόρους σε βάθος περίπου 1 με 2cm. Όταν αρχίσουν να φυτρώνουν οι πρώτοι σπόροι, υπολογίστε 7 με 10 ημέρες και κρατήστε ένα με δύο φυτά. Επιλέξτε να διατηρήσετε τις πιο δυνατές κολοκυθιές. Οι κολοκυθιές απλώνονται και καταλαμβάνουν μεγάλο χώρο. Φροντίστε λοιπόν οι αποστάσεις να απέχουν 1 με 2m μεταξύ τους.

Μετα το μάζεμα των πρώτων καρπών, θα πρέπει να κόβονται τα 2- 3 πρώτα φύλλα για να αερίζονται καλύτερα τα φυτά και να διευκολύνεται η συλλογή των καρπών. 




Για την καλλιέργεια κομποκολόκυθου, χρειάζονται μέλισσες για να μεταφέρουν τη γύρη απο τα αρσενικά στα θηλυκά λουλούδια το χειμώνα ή νωρίς την άνοιξη. Όταν όμως οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές και δεν πετύν μέλισσες, για το πλούσιο δέσιμο καρπών συνιστάται ψεκασμός στο κέντρο του φυτο και στα άνθη του. Ο ψεκασμός επαναλαμβάνεται και στους καρπούς για να εξασφαλιστεί η κανονική και γρήγορη ανάπτυξη του.

Απαιτήσεις

Τα κολοκυθάκια καλλιεργούνται σε όλα τα χώματα, που στραγγίζουν καλά και έχουν αρκετή ποσότητα οργανικής ουσίας και υγρασίας. Είναι φυτά θερμοαπαιτητικά και για να υπάρξει μια καλή σοδειά χρειάζονται θερμοκρασίες 22°C - 28°C. Οι πρώιμες καλλιέργειες, για να ευδοκιμήσουν θα πρέπει να γίνονται υπο κάποια κάλυψη.

Στην Κρήτη, τα νησιά και μερικές περιοχές της Πελοποννήσου, τα κολοκυθάκια καλλιεργούνται όλο τον χρόνο με διαδοχικές σπορές. Το χειμώνα χρειάζονται κάποιου είδους κάλυψη.




Συγκομιδή

Τα κολοκυθάκια κόβονται με το χέρι. Μαζέψτε τα, όταν είναι μικρά για βραστά ή φρέσκα και μέχρι 20 εκατοστά για τηγανιτά. Τα μικρά κολοκυθάκια θα γίνουν υπερβολικά μεγάλα σαν κολοκύθες αν δεν τα κόψετε.

Συγκαλλιέργεια

Μπορούν να καλλιεργηθούν μαζί με το καλαμπόκι, το πεπόνι, το ραπανάκι, ο καπουτσίνος, ο κατιφές και η ρίγανη. Ο κατιφές αποτρέπει τους κανθάρους και η ρίγανη παρέχει τη γενική προστασία παρασίτων. Το νεροκάρδαμο αποτρέπει τα ζωύφια.
Δεν καλλιεργούντε μαζί με πατάτες.