Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 10 επισκέπτες και κανένα μέλος

Κηπογραμμές

Υδροπονική καλλιέργεια

Στη χώρα μας η υδροπονική καλλιέργεια είναι μια πολύ σημαντική εναλλακτική καλλιέργεια λόγω της ύπαρξης μεγάλης χρονικής διάρκειας ηλιοφάνειας.

details-images

Υδροπονική καλλιέργεια είναι αυτή η καλλιέργεια κατά την οποία το φυτό αναπτύσσεται χωρίς χώμα αλλά με τη παρουσία νερού και μόνο μέσα στο οποίο προστίθενται όλα τα θρεπτικά στοιχεία και λιπάσματα που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του φυτού, δηλαδή το φυτό απορροφά με τις ρίζες του όσο νερό χρειάζεται ενώ το υπόλοιπο ανακυκλώνεται μέχρις ότου να ξαναχρησιμοποιηθεί, και αντί για χώμα χρησιμοποιούνται κάποια άλλα φυσικά προϊόντα όπως ο πετροβάμβακας και ο περλίτης που τροφοδοτούνται με θρεπτικές ουσίες και στη συνέχεια απορροφώνται από το νερό.

Στη χώρα μας η υδροπονική καλλιέργεια είναι μια πολύ σημαντική εναλλακτική καλλιέργεια λόγω της ύπαρξης μεγάλης χρονικής διάρκειας ηλιοφάνειας.

Η υδροπονική καλλιέργεια αποτελείται από δύο συστήματα, από το ανοιχτό σύστημα.
Είναι το πρώτο σύστημα που αναπτύχθηκε και έχει λιγότερες απαιτήσεις, όπως ότι νερό δεν ανακυκλώνεται αλλά απορρίπτεται με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί και σαν αποτέλεσμα είναι και η απώλεια μεγάλης ποσότητας λιπασμάτων καθώς και θρεπτικών συστατικών.


Το άλλο σύστημα είναι το κλειστό σύστημα όπου το νερό ανακυκλώνεται και  μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί με αποτέλεσμα να μειώνεται η κατανάλωση λιπασμάτων όμως το μειονέκτημα του είναι ότι υπάρχει κίνδυνος των φυτών μόλυνσης από ασθένειες και απαιτείται εξοπλισμός απολύμανσης.

Η υδροπονία έχει κάποια πλεονεκτήματα αλλά και κάποια μειονεκτήματα, τα πλεονεκτήματα που παρατηρούνται είναι η οικονομία σε νερό και λίπασμα, η αύξηση παραγωγής λόγω του ότι  φωτίζεται η ρίζα του φυτού, τα φυτά δε μολύνονται εύκολα από ασθένειες, η άρδευση γίνεται αυτόματα χωρίς να είναι πάντα απαραίτητη η παρουσία του καλλιεργητή είναι πιο απλή η παραγωγή καθώς δεν απαιτούνται εδαφικά μίγματα και περιορίζεται η χειρωνακτική εργασία αφού δεν απαιτείται ούτε φύτεμα ούτε σκάλισμα ούτε ζιζανοκτονία.

Τα μειονεκτήματα είναι οι μεγάλες δαπάνες επένδυσης, το σύστημα όπου καλλιεργείται το φυτό είναι ευαίσθητο με αποτέλεσμα να απαιτούνται περισσότερες γνώσεις από τον καλλιεργητή.

Κρικέτου Παναγούλα
Τεχνολόγος Γεωπόνος-Δασοπόνος
Email :margk86@yahoo.gr


Ιστοσελίδες:
https://www.google.gr/#q=images+of+hydroponics
http://www.hydroponic-gardens.com/   Follow us on Twitter!
Refresh
Refreshing...

AcePolls

Ο κήπος σας είναι σχεδιασμένος ως

Λαχανόκηπος - 33.3%
Καλλωπιστικός κήπος - 66.7%

Total votes: 3
The voting for this poll has ended on: 27 Απρ 2015 - 09:49

Βίντεο