Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 11 επισκέπτες και κανένα μέλος

Δενδροκομία

Καστανιά

Έχει αποδειχθεί πως υπάρχει από την εποχή του χαλκού. Το μεσαίωνα αποτελούσε τροφή των φτωχών. Είναι το μοναδικό δένδρο που από τους καρπούς του παράγεται αλεύρι.

details-images

Η Καστανιά ανήκει στην τάξη Fagales και στην οικογένεια Φηγοειδών Fagaceae. Η επιστημονική ονομασία της είναι Castanea sativa (Καστανιά Ευρωπαϊκή). Το ύψος της καστανιάς μπορεί να φτάσει έως τα 25-30 μέτρα ενώ ο κορμός αυξάνει μέχρι και 2 μέτρα πλάτος. Ευδοκιμεί σε υψόμετρο που είναι πάνω από 250 μέτρα.

Η Καστανιά είναι ένα δασικό φυλλοβόλο δένδρο με λογχοειδή ,οδοντωτά, γυαλι-στερά φύλλα και μεγάλη καλλωπιστική αξία, μόνοικο και δίκλινο (το ίδιο δέντρο φέρει ξεχωριστά αρσενικά και θηλυκά άνθη). Θεωρείται από τα ομορφότερα φυλλοβόλα δέντρα της Μεσογείου. Η καστανιά, αν και είναι αιωνόβιο δέντρο (ζει 200-300 χρόνια) όταν περάσει την ηλικία των 100 ετών αρχίζει να παρακμάζει.

Έχει αποδειχθεί πως υπάρχει από την εποχή του χαλκού. Το μεσαίωνα αποτελούσε τροφή των φτωχών. Είναι το μοναδικό δένδρο που από τους καρπούς του παράγεται αλεύρι.


Καρπός

Καρπός της καστανιάς είναι το κάστανο το οποίο βρίσκεται μέσα σ ένα ξυλώδες περί-βλημα που έχει αγκάθια εξωτερικά και σχίζεται το περίβλημα όταν ωριμάσουν οι καρποί. Το μέγεθος του κάστανου εξαρτάται από την υγρασία, τη ποικιλία και τη σύστα-ση του εδάφους.

Οι βασικές περιοχές που ευδοκιμεί το κάστανο στην Ελλάδα είναι η Μακεδονία, και η Θεσσαλία. Καλλιεργείται ακόμη και στην Κρήτη σε ορεινές περιοχές.
Απαιτήσεις της καστανιάς
Δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητική. Χρειάζεται κλίμα ψυχρό και υγρό, είναι ευαίσθητη στους ανοιξιάτικους παγετούς γι αυτό πρέπει να επιλεχθούν κατάλληλες ποικιλίες όψιμες. Το έδαφος πρέπει να είναι αμμώδες έως πηλώδες καλά στραγγιζόμενο και σχεδόν απαλλαγμένο από ασβέστιο.

Περίοδος Ωρίμανσης

Το δένδρο ανθίζει κατά την άνοιξη. Τα κάστανα ωριμάζουν από τις αρχές Σεπτεμβρί-ου μέχρι τέλη Νοεμβρίου εξαρτάται βέβαια από τις συνθήκες και τη ποικιλία. Η μέγιστη απόδοση που μπορεί να δώσει η καστανιά είναι όταν βρίσκεται στα 50-60 έτη. Δηλαδή από ένα δένδρο παίρνουμε 30 έως 50 κιλά κάστανα  όταν η καστανιά φτάσει στην προαναφερθείσα ηλικία.

Πότισμα

Περισσότερο πότισμα όταν αναπτύσσεται ο καρπός περίπου προς τα τέλη της καλο-καιρινής περιόδου.


Συγκομιδή

Επιτυγχάνεται με το χέρια ή με ράβδισμα ή μηχανικά.

Πολλαπλασιασμός

Ο πολλαπλασιασμός γίνεται με σπόρο, με μοσχεύματα και με εμβολιασμό.
 
Ποικιλίες καστανιάς

Τα κυριότερα είδη είναι:

  • Η Ευρωπαϊκή καστανιά (Καστανιά η ήμερη Castanea sativa)
  • Η Ιαπωνική καστανιά (Castanea crenata)
  • Η Αμερικανική καστανιά (Castanea dentate Καστανιά η οδοντωτή )
  • Η Κινεζική καστανιά (Castanea mollissima Καστανιά απαλώτη)

Ελληνικές ποικιλίες
Είναι ονομαστά τα Κρητικά μαρρόνια, τα Πηλιορείτικα, τα μαρρόνια Τριπόλεως, του Καρπενησίου ή άλλων περιοχών. Πρόκειται για εμπορικές ονομασίες γιατί με αυτό το όνομα αναφέρονται στην αγορά, γιατί ουσιαστικά είναι αναμιγμένοι καρποί πολλών ποικιλιών που προέρχονται από  την ίδια περιοχή ή και από διαφορετικές περιοχές.


Ασθένειες –εχθροί

Μια από τις πιο καταστρεπτικές ασθένειες είναι η  ονομαζόμενη ασθένεια του έλκους της καστανιάς, επίσης η μελάνωση και ακόμη μια ομάδα εντόμων , που προκαλούν απώλεια σε ποσοστό μέχρι και 20% της ετήσιας παραγωγής κάστανου είναι σήμερα γνωστά ως καρπόκαψα.

Κάστανα… Ευεργετικά για την υγεία μας

Τα κάστανα περιέχουν σημαντική ποσότητα υδατανθράκων ,αποτελεί πηγή βιταμι-νών Β1,Β2, C, καθώς επίσης περιέχει και διάφορα μεταλλικά άλατα. Ρυθμίζουν την πίεση μειώνουν την χοληστερίνη, προστατεύουν την καρδιά μας και καταπολεμούν τον καρκίνο. Ένα μειονέκτημα είναι πως  έχουν υψηλή θερμιδική αξία καθώς 100γρ αντιστοιχούν σε 200 θερμίδες.

Κωνσταντινοπούλου Ελένη
Τεχνολόγος Γεωπόνος-Δασοπόνος
Εmail : elenk26@hotmail.com

Ιστοσελίδες για την Βιβλιογραφία :

http://el.wikipedia.org
http://epistrofi-sti-fysi.blogspot.gr
http://www.tovoion.com
http://www.kathimerini.gr

Ιστοσελίδες για τις φωτογραφίες :

http://www.1000dateideas.com
www.wallpapersiphone.co.uk
www.tseneklidis.gr
http://deladelmur.blogspot.gr

   Follow us on Twitter!
Refresh
Refreshing...

AcePolls

Ο κήπος σας είναι σχεδιασμένος ως

Λαχανόκηπος - 33.3%
Καλλωπιστικός κήπος - 66.7%

Total votes: 3
The voting for this poll has ended on: 27 Απρ 2015 - 09:49

Βίντεο