20 επισκέπτες και κανένα μέλος σε σύνδεση

Φυτοσκόπιο

Το Αμπέλι

Στην κηποτεχνία χρησιμοποιείται η Αμπέλια Grandiflora. Είναι θαμνώδες, αειθαλές φυτό, μέτριας ανάπτυξης. Τα φύλλα του είναι μικρά και τα κλαδιά φέρουν μία σχετική κλίση. Η περίοδος ανθοφορίας είναι μεγάλη, από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο στην οποία το φυτό φέρει άνθη ροζ χρώματος. Δεν έχει ιδιαιτέρες εδαφικές προτιμήσεις, ενώ δεν αντέχει την παγωνιά. Χρησιμοποιείται σε συστάδες, φράχτες, γλάστρες και ζαρντινιέρες.

details-images

 

Βοτανική Ταξινόμηση – Χαρακτηριστικά
Το αμπέλι είναι ένα αγγειόσπερμο φυτό που ανήκει στην τάξη των Ραμνωειδών (Rhammales) και στην οικογένεια  των αμπελωειδών (Vitaceae).


Γένος: vitis           

Είδος: V.vinifera


Είναι πολυετές φυτό με γρήγορη ανάπτυξη. Οι βλαστοί του αναρριχώνται με έλικες.
Τα φύλλα του φέρουν χαρακτηριστικό παλαμοειδές σχήμα και μίσχο. Το σχήμα, το χρώμα αλλά και το χνούδι στην κάτω επιφάνεια του φύλου διαφοροποιείται ανάλογα με την ποικιλία.


Στην κηποτεχνία χρησιμοποιείται η Αμπέλια Grandiflora. Είναι θαμνώδες, αειθαλές φυτό, μέτριας ανάπτυξης. Τα φύλλα του είναι μικρά και τα κλαδιά φέρουν μία σχετική κλίση. Η περίοδος ανθοφορίας είναι μεγάλη, από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο στην οποία το φυτό φέρει άνθη ροζ χρώματος. Δεν έχει ιδιαιτέρες εδαφικές προτιμήσεις, ενώ δεν αντέχει την παγωνιά. Χρησιμοποιείται σε συστάδες, φράχτες, γλάστρες και ζαρντινιέρες.


Ιστορία - Μυθολογία
Τα αμπέλια ξεκίνησαν να καλλιεργούνται από την εποχή του χαλκού, ενώ ήταν γνωστά από την παλαιολιθική εποχή.
Στην Ελλάδα η πρώτη καλλιέργεια σύμφωνα με τους ειδικούς φαίνεται να έγινε στην Κρήτη ή στην Θράκη το 1000πΧ.
Αναφορές για το αμπέλι έχουμε και στην ελληνική μυθολογία. Γιος του Διόνυσου και της Αριάδνης  ήταν ο Στάφυλος ενώ σε άλλο μύθο ο Στάφυλος ήταν βοσκός που ανακάλυψε τον καρπό του αμπελιού και τον προσέφερε στον βασιλιά της Αιτωλίας.


Πολλαπλασιασμός
Ο πολλαπλασιασμός του αμπελιού γίνεται με δύο τρόπους. Με μόσχευμα και με εμβολισμό.
Στην πρώτη περίπτωση είναι εύκολος καθώς λαμβάνουμε το μόσχευμα από φυτό μέσης ηλικίας προσέχοντας πάντα να φέρει δύο οφθαλμούς (έναν στο πάνω και έναν στο κάτω μέρος του μοσχεύματος). Η θερμοκρασία ριζοβολίας είναι 23 έως 29 βαθμούς κελσίου. Αφού ριζοβολήσει το μόσχευμα, μεταφυτεύεται κατά προτίμηση σε σιδερένιο δοχείο με υγρό χώμα και λίγη κοπριά.
Στην περίπτωση του εμβολιασμού τα πράγματα είναι πιο σύνθετα.   Λαμβάνουμε μια κληματόβεργα από νεαρό αμπέλι. Η ατμοσφαιρική υγρασία κατά την διάρκεια της διαδικασίας πρέπει να είναι υψηλή. Αφού ενώσουμε το εμβόλιο με το αμπέλι (μεγάλη προσοχή στον τρόπο που λαμβάνουμε, αλλά και που τοποθετούμε το εμβόλιο) σκεπάζουμε το συγκεκριμένο τμήμα με χώμα.


Κλάδεμα                
Αποτελεί -ίσως- την πιο σημαντική διαδικασία και αυτό διότι καθορίζει τη βλάστηση, την καρποφορία, τον όγκο του σταφυλιού, την παραγωγή αλλά και την ποιότητα κρασιού που θα παραχθεί.

Υπάρχουν διαφορές τεχνικές κλαδέματος ανάλογα με το σχήμα που θέλουμε να δώσουμε στο φυτό. Οι συνηθισμένες είναι οι εξής :

  • Κυπελλοειδής μορφή
  • Κρεβατίνα
  • Γραμμικό

Κυπελλοειδές κλάδεμα: Είναι και το πιο συνηθισμένο. Στο πρώτο χειμερινό κλάδεμα (πρώτος χρόνος) κρατάμε την καλύτερη κληματίδα η οποία πρέπει να φέρει δύο οφθαλμούς. Στο δεύτερο διαμορφώνουμε το ύψος από τους βραχίονες και στο τρίτο αφήνουμε όσες κληματίδες θέλουμε για να διαμορφώσουμε το επιθυμητό κυπελλοειδές σχήμα.
Το κυπελλοειδές κλάδεμα ευνοεί στον καλό φωτισμό και αερισμό.


Κρεβατίνα: Τον πρώτο χρόνο ακολουθούμε την ίδια διαδικασία με το κυπελλοειδές κλάδεμα. Στον δεύτερο χρόνο θα έχουμε δύο βραχίονες από τους οποίους θα κρατήσουμε τον πιο γερό και θα τον δέσουμε σε στήριγμα αρκετού ύψους. Επιλέγουμε την πιο γερή κληματίδα και την κλαδεύουμε στο ύψος της πέργκολας, αφήνοντας δύο οφθαλμούς. Τον επόμενο χρόνο τον πιο δυνατό βραχίονα τον δένουμε στο κέντρο της κρεβατίνας δίνοντας έτσι την επιθυμητή κατεύθυνση. Τον χειμώνα κλαδεύουμε αφήνοντας πάντα στο κεντρικό βραχίονα 6-8  μπράτσα σε κάθε πλευρά.

Γραμμικό:Είναι πιο σύνθετη μορφή κλαδέματος. Αποτελείται από διάφορα είδη, τα κυριότερα των οποίων είναι τα εξής:
·    Guyot (Γκυγιώ)
·    Royat (Ρουαγιά)
·    Casenave (Καζενάβ)
·    Sylvoz (Συλβόζ)


Κοινό χαρακτηριστικό όλων είναι η στήριξη των πρεμνών σε σειρές συρμάτων υψους 1,2-2,2 μ. ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής. Οι απόσταση μεταξύ των συρμάτων είναι 0,40 εκ. Αυτός ο τρόπος κλαδέματος διευκολύνει την χρήση μηχανημάτων, δίνει όγκο στο φυτό ενώ παράλληλα του παρέχει καλό φωτισμό και αερισμό.

Ποικιλίες
Υπάρχουν πάρα πολλές ποικιλίες αμπελιού. Μεταξύ τους χωρίζονται σε κατηγορίες ανάλογα με την χρήση του καρπού. Δηλαδή, σε αυτές οπού το σταφύλι προορίζεται για επιτραπέζια χρήση, σε αυτές που από το σταφύλι παράγεται το κρασί, στις κατάλληλες για την παραγωγή σταφίδας και τέλος σε αυτές πού οι χυμοί τους χρησιμοποιούνται σε κονσέρβες.

Στην Ελλάδα οι κυριότερες καλλιεργήσιμες ποικιλίες είναι οι εξής:

Για κρασί    

  • Ερυθρές ποικιλίες

Αγιωργήτικο: Καλλιεργείται κατά κύριο λόγο στην Νεμέα αν και τα τελευταία χρόνια ξεκίνησε η καλλιέργεια του και σε περιοχές τις Βορείου Ελλάδος. Δίνει κόκκινο, πλούσιο σε αρώματα κρασί με βελούδινη γεύση και αρώματα φρούτων.

Ξυνόμαυρο: Μαζί με το Αγιωργήτικο θεωρούνται τα ποιοτικότερα κρασιά της Ελλάδος. Καλλιεργείται στην Νάουσα, την Ηγουμενίτσα, το Αμύνταιο και την Ραψάνη. Το χρώμα του κρασί είναι βαθύ κόκκινο. Χαρακτηρίζεται από οξύτητα ενώ όσο παλαιώνει μαλακώνει η γεύση του και πληθαίνουν τα αρώματα του.

Μανδηλαριά: Καλλιεργείται στα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες, στην Κρήτη αλλά και σε περιοχές της Ηπειρωτικής Ελλάδας.

Μοσχομαύρο: Καλλιεργείται στην Δυτική Μακεδονία. Έχει ελαφριά φρουτώδη γεύση.

Λημνιό: Σήμερα καλλιεργείται στην Χαλκιδική, στο Άγιο Όρος, στην Ανατολική Μακεδονία και στην Θράκη.

Κοτσιφάλι: Καλλιεργείται κυρίως στην Κρήτη.

Λιάτικο: Καλλιεργείται στην Κρήτη. (Σητεία, Δάφνες)

Μαυροδάφνη: Καλλιεργείται κυρίως στην Πάτρα, ενώ υπάρχουν καλλιέργειες και στην Κεφαλονιά. Γλυκιά ποικιλία.

Μαύρο Μεσηνικόλα: Καλλιεργείται στα Θεσσαλικά Άγραφα και δίνει ελαφριά κρασιά.

Λημιώνα: Σπάνια εξαιρετική ποικιλία που καλλιεργείται στην Καρδίτσα.

  • Λευκές ποικιλίες

Ασύρτικο: Πλέον καλλιεργείται σε όλη τη χώρα. Ξεκίνησε από την Σαντορίνη. Δίνει κρασιά με φρουτώδη γεύση και έντονη οξύτητα.

Αθήρι: Καλλιεργείται στις Κυκλάδες, την Κρήτη, την Ρόδο και τη Χαλκιδική. Λεπτή γεύση.

Μοσχάτο:Κυρίως καλλιεργείται στην Πάτρα και στη Σάμο. Συγκεκριμένα της Σάμου θεωρούνται τα καλύτερα στον κόσμο!

Ρομπόλα: Δίνει αρωματικό κρασί και καλλιεργείται στην Κεφαλονιά.

Σαββατιανό: Οι περισσότερες ρετσίνες γίνονται από αυτό. Καλλιεργείται στον αττικό αμπελώνα και την Εύβοια.

Ντομπίνα: καλλιεργείται στην Ήπειρο και την Θεσσαλία.

Μαλαγουζιά: Καλλιεργείται στη Ναύπακτο κυρίως. Ελαφριά και φρουτώδη γεύση.

Μοσχοφίλερο: αρωματική ποικιλία με κρασί έντονης οξύτητας. Καλλιεργείται στην Πελοπόννησο.

Για επιτραπέζια σταφύλια     

Οι κυριότερες ποικιλίες είναι το αυγουλάτο, ροζακί, μοσχάτο Αμβούργου, αετονύχι, επιτραπέζια σταφίδα, καρντινάλ και φράουλα.

Για σταφίδα


Σουλτανίνα και κορινθιακή σταφίδα.

Εχθροί και Ασθένειες του Αμπελιού
Οι κλιματικές συνθήκες στην χώρα μας είναι ευνοϊκές για την καλλιέργεια αλλά και την εμφάνιση διαφόρων ασθενειών στο αμπέλι, κυριότερες από τις οποίες είναι οι παρακάτω:
·    Περονόσπορος                    
·    Ωίδιο
·    Βοτρύτης

Εκτός από τις ασθένειες προσοχή στην καλλιέργεια αμπελιού συνήσταται και στα παρακάτω έντομα:
·    Ευδεμίδα
·    Θρίπες
·    Ψευδόκοκκοι


Μαρίζα Βλαχάβα
Αρχιτέκτων Τοπίου-Διακοσμήτρια
Email : marizavlahava@yahoo.gr

Ιστοσελίδες για την Βιβλιογραφία :
www.blogspot.gr
www.wikipaidia.org

Ιστοσελίδες για τις Φωτογραφίες :

www.blogspot.gr
www.sch.gr
www.kanzonzidou.gr
www.biozo.gr
www.classicwinetrail.posterous.com

 

 

 

 

   Follow us on Twitter!
Refresh
Refreshing...

AcePolls

Τα φυτά σας προτιμάτε να τα ποτίζετε

Βίντεο