ΕΧΘΡΟΙ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΤΗΣ ΟΡΤΑΝΣΙΑΣ

12 Ιουνίου, 2019

Ο βοτρύτης Botrytis cinerea , αποτελεί μια απο τις συχνότερες και πιο σοβαρες ασθένειες. Το παθογόνο Botrytis cinerea, προσβάλλει τα φύλλα, τα άνθη, τους οφθαλμούς , τα στελέχη και τα μοσχεύματα του φυτού. Οι ιστοί που είναι πληγωμένοι και γηρασμένοι είναι πολύ εύκολο να προσβληθούν απο την ασθένεια. Τα σημάδια της ασθένειας είναι μια γκρίζα χνουδωτή εξάνθηση του παθογόνου.



Συνίσταται η αφαίρεση των προσβεβλημένων φύλλων, η χρήση ειδικών μυκητοκτόνων καθώς επίσης και το σταμάτημα της αζωτούχου λίπανσης. Διάφορες μυκητολογικές κηλίδες, που προσβάλουν κυρίως τα φύλλα της ορτανσίας.

Οι μύκητες αυτοί είναι Corynespora cassiicola και Helminthosporium cassiicola. Τα συμπτώματα είναι μικρές ερυθροιώδεις κηλίδες, με καστανό κέντρο και ερυθρωειδές περιθώριο.




Corynespora cassiicola


Συνιστάται αποφυγεί διαβροχής των φύλλων.

Η ορτανσία προσβάλλεται απο διάφορα είδη ωιδίου και ιδιαίτερα απο τον Erysiphe polygoni DC. Τα φύλλα με στρώση λευκής σκόνης είναι τα συμπτώματα και ακολουθείται αγωγή με βάση το χαλκό ή με ένα ειδικό ωιδιοκτόνο.



Η χλωρανθία είναι μια σοβαρή ασθένεια που εμφανίζεται με τον εμβολιασμό. Η ασθένεια πήρε το όνομα της απο το πρασίνισμα των ταξιανθιών που εμφανίζονται στα προσβεβλημένα φυτά. Τα κυριότερα συμπτώματα είναι το πρασίνισμα μερικών ή όλων των ανθέων του φυτού, ο νανισμός των ανθέων και των φύλλων, ο σχηματισμός οργάνων που μοιάζουν με φύλλα ή βλαστούς απο το ύπερο του άνθους. Τα φύλλα είναι μικρά και έχουν κίτρινα νεύρα. Γενικότερα τα προσβεβλημένα φυτά εμφανίζουν βαθμιαία κατάπτωση και πολλά αποξηραίνονται.



Συνιστάται η καταστροφή των μολυσμένων μητρικών φυτειών.



Η προσβολή του λαιμού και των ριζών απο μύκητες. 

Οι μύκητες αυτοί είναι Pythium spp. , Chalara elegans, Thielaviopsis basicola και Sclerotium rolfsii.




Διάφορες μη μεταδιδόμενες παθήσεις


Σε περίπτωση που οι άκρες των φύλλων σκουραίνουν και καφετιάζουν, τότε μπορεί να υπάρχουν αρκετά άλατα στο νερό άρδευσης, στην έλλειψη νερού ή σε υπερβολική εφαρμογή σκευασμάτων με χηλικό σίδηρο.

Το κιτρίνισμα των νεαρών φύλλων οφείλεται σε έλλειψη σιδήρου.



Τοξικότητα απο θειικό αργίλιο.




Έντομα και συμπτώματα

Η ύπαρξη φύλλων που αδυνατίζουν και η αποικία μικρών εντόμων στα άκρα των βλαστών είναι η μελίγκρα και συνίσταται η χρήση ειδικού εντομοκτόνου. Η εμφάνιση γκρίζων φύλλων και νηματοειδών υπολειμμάτων στην κάτω όψη ευθύνεται ο τετράνυχος. Για την αντιμετώπιση του συνίσταται η αφαίρεση των προσβεβλημένων φύλλων και ο ψεκασμός του φυτού με νερό. Αν το πρόβλημα δεν λυθεί συνίσταται η χρήση ειδικού σπρέι ακαρεοκτόνου σε όλο το φύλλωμα.


Βιβλιογραφία

Ασθένειες καλλωπιστικών φυτών Χ.Γ.Παναγόπουλος Εκδόσεις Αθ. Σταμούλης Αθήνα 2003


Ιστοσελίδες για τις φωτογραφίες

https://wiki.bugwood.org/Cercospora_hydrangeae https://www.extension.umn.edu/garden/diagnose/plant/deciduous/hydrangea/budspetalsdiscolored.html http://www.hortensiakwekerij.be/ajisai-nieuwsbr3.html
http://scouthort.blogspot.gr/2009/10/plant-pest-powdery-mildew_25.html https://cherylyfisher.wordpress.com/2014/02/23/those-heavenly-hydrangeas-part-4/ https://pnwhandbooks.org/plantdisease/host-disease/hydrangea-root-rot
https://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-images-chlorosis-plants-hydrangea-disease-which-results-absence-iron-garden-soil-image31983809