ΔΩΔΩΝΑΙΑ

Νάνου Φωτεινή 17 Ιουνίου, 2016 Κήπος
Η δωδωναία (Dodonaea Viscosa) είναι ένας αειθαλής ανθοφόρος θάμνος της οικογένειας Sapindaceae που ευδοκιμεί στις τροπικές, υποτροπικές και θερμές εύκρατες περιοχές της Αυστραλίας, Ασίας, Αμερικής και Αφρικής. Στους ελληνικούς κήπους τον συναντάμε συχνά μεμονωμένο ή σε συστάδες, σε συνδυασμό με άλλους θάμνους και σε φράχτες.

Είναι ενδημικός θάμνος της Ωκεανίας, του οποίου οι ανθεκτικοί βλαστοί λέγεται ότι χρησιμοποιούνταν από τους Μαορί για να φτιάξουν τόξα και βέλη. Στην Αυστραλία χρησιμοποιούσαν το φυτό για την θεραπεία από τον πονόδοντο και τα τσιμπήματα.




Υπάρχουν αρκετά υποείδη όπως :

D. viscosa Angustifolia
D. viscosa subsp. angustissima ( DC. ) JGWest
D. viscosa Angustissima
D. viscosa subsp. burmanniana (DC.) JGWest
D. viscosa Burmanniana
D. viscosa subsp. cuneata ( Sm. ) JGWest
D. viscosa Cuneata
D. viscosa subsp. mucronata JGWest
D. viscosa Mucronata
D. viscosa subsp. spatulata (Sm.) JGWest
D. viscosa Spatulata
D. viscosa (L.) Jacq. subsp. viscosa
D. viscosa Viscosa

Είναι θάμνος χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις, με γρήγορο κ εύκολο ρυθμό ανάπτυξης. Τα κομψά φύλλα της δωδωναίας είναι άριστα προσαρμοσμένα στη ζέστη και στην ξηρασία, έχουν μικρό πλάτος ώστε να περιορίζουν την απώλεια νερού και προστατεύονται από τον υπερβολικό ήλιο παράγοντας μια κοκκινωπή χρωστική ουσία.
Είναι στενόμακρα και πράσινα, παίρνουν κόκκινο χρώμα όταν το φυτό βρίσκεται σε ηλιόλουστη θέση. Τα άνθη του είναι χρώματος ροζ και η περίοδος ανθοφορίας του φυτού είναι από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο. Είναι επίσης ανθεκτικό σε παραθαλάσσιες φυτεύσεις και στην ατμοσφαιρική ρύπανση.




Φυτεύεται σε ηλιόλουστες τοποθεσίες για να διατηρεί το κόκκινο χρώμα των φύλλων. Κλάδεμα κάνουμε όταν τον έχουμε ως φυσικό φράκτη για να κρατάει το σχήμα του.
Ο πολλαπλασιασμός γίνεται με μόσχευμα ημίσκληρου ξύλου ή με σπόρο την άνοιξη ή το καλοκαίρι.

Προσβάλλεται από κοκοειδή και γι’αυτό χρειάζεται τα ανάλογα ραντίσματα.




Μελέτες

Τα λεπτά φύλλα της δωδωναίας γίνονται όλο και λεπτότερα καθώς η θερμοκρασία ανεβαίνει λόγω της κλιματικής αλλαγής. Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αδελαϊδας εξέτασαν παλιά και σύγχρονα δείγματα και διαπίστωσαν ότι το πλάτος των φύλλων έχει μειωθεί κατά 2 χιλιοστά από το 1880 ως σήμερα.
Τα δείγματα προέρχονταν από το Φλίντερς Ρέιντζ της νότιας Αυστραλίας, μια περιοχή όπου οι μέγιστες θερμοκρασίες έχουν αυξηθεί κατά 1,2 βαθμούς Κελσίου τα τελευταία 60 χρόνια, ενώ το ύψος των βροχοπτώσεων έχει μείνει σταθερό.
Η μελέτη δημοσιεύεται στην έγκριτη επιθεώρηση «Biology Letters».