ΒΟΛΤΕΣ ΣΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

15 Δεκεμβρίου, 2017
Κήπος Μεγάρου Μουσικής

Ο Κήπος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών είναι ανοιχτός για το κοινό καθημερινά από τις 10 το πρωί μέχρι τη δύση του ήλιου. Με το πράσινο, τα δέντρα και τα λουλούδια του, φιλοδοξεί να γίνει πόλος έλξης για τους πολίτες όλων των ηλικιών που θα βρουν όχι μόνο έναν τόπο για να ηρεμήσουν και να χαλαρώσουν από τους γρήγορους και απαιτητικούς ρυθμούς της πόλης αλλά και τη δυνατότητα να τον κάνουν «στέκι» τους με τις πολλές και ποικίλες καλλιτεχνικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες που οργανώνει εκεί το Μέγαρο Μουσικής.

Στη σύνθεση της βλάστησης επικρατεί το υψηλό στοιχείο το οποίο συνίσταται από δέντρα, ως επί το πλείστον μεγάλου μεγέθους, αλλά και από θάμνους και αναρριχώμενα-κρεμοκλαδή. Σχετικά με την επιλογή των φυτικών ειδών επιλέχθηκαν κυρίως είδη ιθαγενή που αντέχουν στις συνθήκες της περιοχής ώστε να εξασφαλίζεται υγιής ανάπτυξη βλάστησης και μη γηγενή είδη με ιδιαίτερο αισθητικό ενδιαφέρον που είναι απολύτως εγκλιματισμένα στις βιοκλιματικές συνθήκες της περιοχής. Ιδιαίτερη έμφαση στη σύνθεση του πρασίνου δόθηκε στη συμμετοχή αειθαλών ειδών, όπως αριές, χαρουπιές, ακακίες, νεραντζιές, μανόλιες κλπ. ενώ επιλέγοντας τα κατάλληλα φυτικά είδη επιτυγχάνεται συνεχής ανθοφορία καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.



Η Μιμόζα Νικαίας, το Γιασεμί το κίτρινο, το Βιβούρνο, η Μαώνια ανθίζουν τους χειμερινούς μήνες. Νωρίς την Άνοιξη εμφανίζονται τα άνθη της Καλλωπιστικής Δαμασκηνιάς, της Τσιντόνιας και της Φορσύθιας. Επίσης η περιμετρική φύτευση του Πάρκου με Δάφνη Απόλλωνα κατά μήκος της περίφραξης έγινε για λειτουργικούς λόγους (παρεμπόδιση εισόδου ρυπαντικών στοιχείων, ηχοπροστασίας) αλλά και αισθητικούς λόγους.

Πληροφορίες : http://www.megaron.gr/default.asp?pid=109&la=1



Κήπος του Προεδρικού Μεγάρου

Κάθε Κυριακή, από τις 10.00 ως τις 14.00 είναι ανοιχτά για το κοινό,για να δώσει στους Αθηναίους αλλά και τους επισκέπτες της πόλης την ευκαιρία να γνωρίσουν έναν από τους πιο γοητευτικούς κήπους της.
Ο κήπος του Προεδρικού Μεγάρου καταλαμβάνει έκταση 25 περίπου στρεμμάτων και αποτελεί μια όαση πράσινου στο κέντρο της Αθήνας. Στα μέσα του 19ου αιώνα το χώρο αυτό καταλάμβανε ο λαχανόκηπος των Βασιλικών Ανακτόρων (σημερινής Βουλής) μια και το έδαφος στη θέση αυτή ήταν ιδιαίτερα εύφορο.



Γενικά η φυτολογική σύνθεση του κήπου είναι αρκετά πλούσια αφού περιλαμβάνει περίπου 140 διαφορετικά είδη και ποικιλίες καλλωπιστικών δένδρων, θάμνων, αναρριχώμενων φυτών κ.α. Μερικά από τα φυτά αυτά είναι σπάνια. Πολλά από τα δέντρα του κήπου όπως για παράδειγμα οι αριές και τα κυπαρίσσια ξεπερνούν έναν αιώνα ζωής.

Πληροφορίες : http://www.presidency.gr/?page_id=373


Κήπος Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων

Ο πιο ωραίος κήπος της Ερμού τυγχάνει να στεγάζει τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, ο οποίος με τη σειρά του τυγχάνει να διαθέτει μια δραστήρια κινηματογραφική ομάδα.



Πληροφορίες : http://www.sea.org.gr


Κέντρο της Γης

Το Κέντρο της Γης φιλοξενείται στο Κτήμα Βασιλίσσης, ένα ιστορικό μνημείο του πολιτισμού και της φύσης. Από το οδοιπορικό του στο χαρισματικό αυτό περιβάλλον, ο επισκέπτης έρχεται σε μια πρώτη επαφή με τη φιλοσοφία της Περιβαλλοντικής Κοινωνικής Νοημοσύνης μέσα από διαφορετικές διαστάσεις: το θαυμαστό κόσμο της φύσης, τις όμορφες στιγμές της ιστορίας, τη δύναμη της γης, τη φιλοσοφία και την εμπειρία της ζωής και την τέχνη στην πιο δημοφιλή της μορφή, τη μουσική.



Οι εν λόγω εγκαταστάσεις με κτίρια εμβαδού περίπου 1.000 τμ. και προαύλιο περίπου 25 στρεμμάτων βρίσκονται εντός του Κτήματος Βασιλίσσης και είναι όμορες με το πάρκο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης» στη Λεωφόρο Δημοκρατίας, στο Δήμο Ιλίου της Αθήνας. Στο αγρόκτημα φυτεύτηκαν χιλιάδες οπωροφόρα δέντρα, αμπέλια και ελαιόδεντρα, που διατηρούνται και αξιοποιούνται σε μεγάλο βαθμό μέχρι σήμερα. Στο κτήμα εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη τα αιωνόβια πανύψηλα κυπαρίσσια, ηλικίας 150-160 ετών, τα οποία αποτελούν ένα μικρό οικοσύστημα που φιλοξενεί τμήμα της πλούσιας ορνιθοπανίδας της περιοχής.



Ένα ακόμη εντυπωσιακό στοιχείο του κτήματος είναι οι στάβλοι που διατηρούνται σε άριστη κατάσταση, φιλοξενώντας πανέμορφα άλογα. Επίσης, ξεχωριστή είναι η κηποτεχνία του χώρου με αρχιτεκτονική κήπου και είδη ανάλογα με εκείνα που συναντά κανείς στη Εθνικό Κήπο, καθώς την διαμόρφωση των κήπων του Πύργου Βασιλίσσης ανέλαβαν οι ανακτορικοί κηπουροί του Όθωνα Σμιτ και Μπαρώ που είχαν φτιάξει και τον τότε βασιλικό κήπο της Αθήνας.

Πληροφορίες : http://www.organizationearth.org