ΑΓΓΕΛΙΚΗ

Μαριλένα Κυριακοπούλου 26 Απριλίου, 2017 Κήπος
Η αγγελική είναι πολύ διαδεδομένο φυτό λόγω του ωραίου συμπαγούς γυαλιστερού φυλλώματος του, του σχήματος της κόμης και των αρωματικών ανθέων του. Αποτελέι ένα απο τα πιο ιδανικά φυτά για πλούσιες μπορντούρες, καθώς πολύ διακοσμητικά είναι επίσης και τα πορτοκαλοκκόκκινα σπέρματα που κάνουν ωραία αντίθεση με το φύλλωμα τους.Κατάγεται από την αρχαία Ήπειρο Gondwana του Νοτίου Ημισφαιρίου.
Το εύρος εξάπλωσης του γένους εκτείνεται από την Ωκεανία, και την ανατολική Ασία μέχρι και κάποια μέρη της Αφρικής. Στα είδη του γένους ανήκουν δέντρα και θάμνοι που μεγαλώνουν απο 2 έως 30 μέτρα σε ύψος. Το γένος Pittosporum οφείλει το όνομά του στις ελληνικές λέξεις «πίσσα» και «σπόρος» εξαιτίας μιας κολλώδους ουσίας που περιβάλλει τους σπόρους.

Στην οικογένεια Pittosporaceae όπου ανήκει, κατατάσσονται πάνω από 240 είδη φυτών. Υπάρχουν πολλά είδη πιττόσπορων όπως η Αγγελική Pittosporum tobira που συναντάμε συχνά στην Ελλάδα, αλλά και άλλες νάνες ποικιλίες αγγελικής όπως Pittosporum tobira nanum, με περιορισμένη ανάπτυξη που δεν ξεπερνά το 1m. .

Είναι αειθαλής καλλωπιστικός θάμνος, με κανονικό ρυθμό ανάπτυξης ύψους 2.5 – 3. Τα φύλλα της είναι απαλά, εναλλασσόμενα, δερματώδη, κανονικού μεγέθους, γυαλιστερά στηνπάνω επιφάνεια με σκουροπράσινο χρώμα.
Ορισμένες ποικιλίες έχουν μικρότερα φύλλα ή δύο αποχρώσεων (πανασέ) . Η νάνα ποικιλία έχει κανονικό φύλλο με μικρότερες διαστάσεις.Τα άνθη της είναι πολύ αρωματικά, σε χρώμα λευκό ως λευκοκίτρινο σε ταξιανθίες . Αναπτύσσονται στην άκρη των βλαστών από αρχές Μαίου μέχρι τον Ιούνιο. Όταν ωριμάσουν καταλήγουν σε μικρές κάψες που φιλοξενούν εσωτερικά πορτοκαλοκόκκινα σπέρματα. Όταν η κάψα ανοίξει εμφανίζονται τα σπέρματα, που λόγω του χρωματισμού τους, προσφέρουν μια ιδιαίτερη διακοσμητική αξία .
Φυτό χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις και με μεγάλη ανθεκτικότητα. Μπορεί να καλλιεργειθεί σε όλα τα εδάφη ακόμα και σε ξηρά. Αντέχει τις υψηλές θερμοκρασίες και την ξηρασία καθώς και το κρύο. Μπορεί να φυτευτεί και σε παραθαλάσσιες περιοχές.
Όπως και όλα τα φυτά προτιμά καλή στράγγιση και τακτικά ποτίσματα τις εποχές με την περισσότερη ζέστη. Στον κήπο επιζητά τις θέσεις με ήλιο αλλά μπορεί να αναπτυχθεί και σε ημισκιά. Κλαδεύεται συνέχεια και αυστηρά αν θέλουμε να δημιουργήσουμε σχήματα.
Όλες τις εποχές δέχεται το κάδεμα εκτός απο τις μέρες που κάνει παγωνιά, βρέχει και κάνει πολύ ζέστη.Λόγω της ευρείας προσαρμοστικότητας του έχει πολλές εφαρμογές στην κηποτεχνία. Δημιουργεί ωραία φυτικά πλαίσια, είτε ελεύθερα είτε ως φυτοφράκτη. Λόγω του ότι μπορεί να δεχτεί αυστηρό κλάδεμα, μπορούμε να το διαμορφώσουμε σε μικρό δέντρο είτε θάμνος σχηματοποιημένος. Φυτεύεται μεμονωμένα μέσα στον κήπο ή σε συνδιασμό με άλλα φυτά. Μέσα σε γλάστρα μπορεί να μεγαλώσει εξίσου ωραία.

Εχθροί και ασθένειες 
  • Φύλλα με λευκές κηλίδες με σκόνη : ωίδιο ή λευκή σήψη. Ακολουθήστε αγωγή με μυκητοκτόνο με βάση το θειάφι ή με ειδικό ωιδιοκτόνο.
  • Αδύναμο φυτό και κίτρινα φύλλα που πέφτουν, παρουσία ασπιδιών στα κλαδιά : ψώρα. Σκουπίστε τις αποικίες για να μειώσετε την μόλυνση και σε περίπτωση σοβαρής επίθεσης συμβουλευτείτε τον γεωπόνο σας για ποιο εντομοκτόνο να χρησιμοποιήσετε.
  • Μαύρες κηλίδες στα φύλλα : καπνιά. Αρχικά καθαρίστε τα φύλλα με νωπό πανί. Σε περίπτωση βαριάς μόλυνσης, χρησιμοποιείστε μυκητοκτόνο με βάση το χαλκό.
  • Καρούλιασμα των φύλλων και παρουσία μικρών εντόμων : μελίγκρα. Πραγματοποιήστε θεραπεία με ειδικό συστηματικό εντομοκτόνο.

Τα είδη του Πιττοσπορου περιέχουν κάποιες τοξικές ουσίες τις σαπωνίνες. Αυτές βρίσκονται σε πολλές τροφές, όπως σε μερικά φασόλια και παρόλο που είναι αρκετά τοξικές για τους ανθρώπους απορροφώνται ελάχιστα από τον οργανισμό και η μεγαλύτερη ποσότητα αποβάλλεται δίχως προβλήματα. Επίσης καταστρέφονται αν το φαγητό είναι καλομαγειρεμένο. Είναι πολύ πιο τοξικές για κάποια πλάσματα όπως τα ψάρια. Οι σαπωνίνες που προέρχονται από Πιττόσπορο έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν σαν σαπούνι ή σαν απωθητικό πουλιών. Μιας και είναι πολύ πικρές μπορούν να ψεκαστούν πάνω σε φυτά που δεν θέλουμε να φαγωθούν από πουλιά. Αφαιρούνται εύκολα με το πλύσιμο και ξεπλένονται ακόμα και με τη βροχή. Μαριλένα Κυριακοπούλου