ΚΑΝΕΛΑ Η ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΗ

17 Μαϊου, 2016
Το Cinnamomum zeylanicum ή verum (γνωστό και ως Κανέλα Κεϋλάνης) ανήκει στην οικογένεια Lauraceae. Είναι δέντρο αειθαλές με γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης. Ιθαγενές της Σρι Λάνκα και της Ινδίας, μπορεί να αναπτυχθεί στα τροπικά δάση μέχρι το υψόμετρο των 500 μέτρων. Καλλιεργείται εκτεταμένα σε όλες τις τροπικές χώρες.
Η Σρι Λάνκα εξακολουθεί να παράγει το 80-90% της παγκόσμιας παραγωγής του Cinnamomum verum, ενώ καλλιεργείται σε εμπορική κλίμακα σε Σεϋχέλλες, Μαδαγασκάρη, Αντίλλες, Ιάβα και Αίγυπτο. Μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 15 μέτρα σε ύψος.



Ωστόσο, οι ποικιλίες που κυρίως χρησιμοποιούνται για εμπορικές καλλιέργειες δεν ξεπερνούν τα 3 μέτρα. Έχει φύλλα ωοειδή και επιμήκη, μήκους 7-18 cm, εφοδιασμένα με ελαιογόνους αδένες ενώ τα άνθη τα οποία είναι διατεταγμένα σε ταξιανθία φόβη , έχουν ένα πρασινωπό χρώμα και μια διακριτή οσμή.
Ο καρπός είναι κάρυο, χρώματος μοβ. Το Cinnamomum zeylanicum αναπαράγεται με μοσχεύματα και κάθε δεύτερο χρόνο, κατά την περίοδο των βροχών, τα νεαρά δένδρα κλαδεύονται μέχρι λίγο επάνω από το επίπεδο του εδάφους. Η κανέλα, το γνωστό αρωματικό άρτυμα, είναι ο αποξηραμένος φλοιός του Cinnamomum zeylanicum.

Η κανέλα συγκομίζεται μετά από 2 έτη από την ανάπτυξη του δέντρου και έπειτα αυτό. Κάθε δυο χρόνια κόβονται όσα κλαδιά έχουν 3-5 εκατοστά πλάτος, τα οποία ξεφλουδίζονται. Έπειτα, ξύνεται ο φελλός και κρατείται μόνο ο λεπτός εσωτερικός φλοιός, περίπου 0,5 χιλιοστών.
Οι λωρίδες που προκύπτουν από αυτή τη διαδικασία αφήνονται να κατσαρώνουν και να ξηραθούν σε "ρολούς- καλάμια". Κάθε ξηρό καλάμι περιλαμβάνει τις λουρίδες από τους πολυάριθμους βλαστούς που συσκευάζονται από κοινού. Αυτά τα καλάμια κόβονται έπειτα στα 5-10 εκατ. Και έτσι προκύπτουν τα ξυλάκια κανέλας. Το αιθέριο έλαιο της φλούδας είναι πλούσιο σε Κινναμική Αλδεύδη(65-75%) και σε άρωμα Eυγενόλης(4-10%). Επίσης, περιέχει τερπινικές αλκοόλες, Ι-Πινίνη, Κινεόλη, Φελλανδρίνη, Φουρφουρόλη, Κιμίνη, Λιναλόλη, Ταννίνη, Μαννίτη, άμυλο κ.α.

Επίσης , η κανέλα παράγεται και από ένα άλλο δέντρο της οικογένειας Lauraceae, το Cinnamomum cassia. Το δέντρο αυτό φυτρώνει στη μεσημβρινή Κίνα και το Αννάμ. Η κανέλα που παράγεται είναι πιο κοκκινωπή και δεν περιέχει ευγενόλη και μεθυλαμική Κετόνη, πράγμα που την καθιστά κατώτερης ποιότητας. Η κανέλα από το Cinnamomum cassia είναι παχύτερη(2-3 χιλ. παχύς), πιο σκληρή και έχει ξύλινη υφή, κάθως για την παραγωγή του χρησιμοποιείται ολόκληρος ο φλοιός.



Εκτός από τα ξυλάκια κανέλας, από το Cinnamomum zeylanicum παράγεται και αιθέριο έλαιο, το οποίο βγαίνει από τις φλούδες και τα φύλλα με απόσταξη με ατμό. Το αιθέριο έλαιο των φύλλων της Κανέλας Κεϋλάνης περιέχει 70-75% Ευγενόλη, 3% Κινναμική Αλδεύδη, Λιναλόλη, Σαφρόλη, βενζοικό βενζυλεστέρα κ.α.
Χρησιμοποιείται ευρέως στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική είτε σε μορφή σκόνης είτε σε ξυλάκια, τόσο ως άρτυμα όσο και ως άρωμα. Τα ξυλάκια κανέλας διατηρούνται καλύτερα και για περισσότερο χρονικό διάστημα, ωστόσο η σκόνη δίνει πιο έντονη γεύση.

Η σκόνη, όταν φυλάσσεται σωστά (διατήρηση σε αεροστεγή γυάλινα δοχεία, σε δροσερό, σκοτεινό και ξηρό μέρος) διατηρεί τη γεύση της μέχρι και 6 μήνες, ενώ τα ξυλάκια μέχρι και 1 χρόνο. Το αιθέριο έλαιο είναι βασικά φαρμακευτικό προϊόν και χρησιμοποιείται για να αρωματίζει διάφορα παρασκευάσματα, όπως οδοντόκρεμες, τσίχλες κ.α.



Η κανέλα έχει εμμηναγωγική, τονωτική , διουριτική και χωνευτική δράση. Είναι ελαφρά στυπτική και αιμαστατική και προστατεύει από το έλκος.

Φωτογραφίες
 
https://en.wikipedia.org/wiki/Cinnamomum_verum
http://b-and-t-world-seeds.com
http://vegafood.com.ua